KEPALA LEMBU VS KEPALA BABI…!!! KENAPA JADI PERTIKAIAN…????

DEMO LEMBU
Saya sudah membaca berbagai pandangan dan komen dari berbagai-bagai pihak dan sumber mengenai demonstrasi yang dibuat oleh penduduk Seksyen 23 Shah Alam terhadap kerajaan negeri Selangor berhubung isu pembinaan kuil Hindu di seksyen 23 Shah Alam yang mendapat bantahan seluruh penduduk seksyen 23 tersebut.

Berbagai komen diberikan oleh pihak-pihak yang sengaja diupah oleh kumpulan tertentu bagi menggambarkan seolah-olah demonstrasi tersebut bukan datang dari kehendak penduduk Seksyen 23 Shah Alam, tetapi dari gerombolan yang diketuai oleh UMNO. Kerana itu mereka seolah-olah menganggap demonstrasi tersebut dirancang atas kepentingan politik.

Malah ada yang berpendapat, mereka lebih berminat menyuarakan bantahan melalui perundingan, mesyuarat, perbincangan dan sebagainya. Namun bagi saya, antara isu yang perlu kita renungkan bersama ialah:

1.    Isu pembinaan Kuil Hindu tersebut telah diputuskan oleh EXCO kerajaan negeri. Persatuan penduduk sudah semakin sukar untuk mendapatkan ruang untuk perbincangan.

2.    Demontrasi tersebut bertujuan untuk membela penduduk Islam di Seksyen 23 Shah Alam. Siapa penganjur bukan isunya. Yang penting ia bertujuan untuk membela umat Islam yang semakin tertekan.

3.    Kenapa KEPALA LEMBU sibuk dipertikaikan, dengan alasan menyentuh sensitiviti bangsa lain. Bagaimana dengan 2 KEPALA BABI di Surau Universiti Malaya. Di mana suara pejuang Islam. Tak tersinggungkah penganut Islam dengan penghinaan begitu.

4.    Dikhabarkan demonstrasi tersebut membawa bersama sepanduk yang bersifat menghasut dan berbau perkauman. Adakah hanya melihat sepanduk perkauman tersebut. Bacalah blog-blog sebahagian dari pemimpin politik ekstrem yang terang-terang menghina Islam dan Melayu. Bacalah penghinaan mereka tentang islam kepada Dr. Riduan Tee. Adakah itu bukan menghina islam namanya.

5.    Adakah kerana penghinaan tersebut dibuat oleh kafir laknatullah yang menjadi teman sekongkol maka ia dianggap halal, tetapi bagi yang dilakukan oleh umat islam yang diluar kelompok, maka ia dianggap untuk kepentingan peribadi.

6.    Dikatakan juga bahawa majoriti penduduk Seksyen 23 Shah Alam dari kalangan berpendidikan dan mereka tidak mudah terpengaruh dengan kaedah demonstrasi bagi menyelesaikan masalah. Adakah pengikut Demontrasi menentang ISA pada 1 Ogos yang lalu merupakan pengikut bodoh dan bangang. Adakah memang begitu, bagi pengikut yang BODOH dan BANGANG mereka hyanya layak dikerah seperti lembu untuk berdemonstrasi. Kesian mereka…sedangkan mereka ditarbiahkan bahawa tindakan itu sebagai sebuah jihad. Kenapa tidak gunakan saluran  perundingan, mesyuarat, perbincangan dan sebagainya bagi menyelesaikan isu ISA. Kenapa mesti berdemonstrasi…!!!

Kesimpulannya : Sedarlah, islam semakin terhimpit gara-gara sikap Assobiyah dan seolah-olah islam sedang kembali ke zaman jahiliah semula. Hidup sekadar mengutamakan kepentingan kaum dan kelompok sendiri. Dayusnya Islam yang sekadar berdiam diri di ludah-ludah oleh kafir laknatullah, gara-gara gilakan kuasa. Ingatlah sedikit peristiwa hijrah Rasulullah SAW dari Mekah ke Madinah. Tindakan pertama yang Rasullullah buat ialah menyatukan dan mempersaudarakan kaum Muhajirin dan Ansar, kerana itulah tuntutan dari Allah SWT. Kita lupa semua itu, kerana taksub, dendam dan gilakan kuasa dunia yang yang bakal menjadi kayu apai untuk membakar kita di akhirat nanti.

Advertisements

5 Responses to “KEPALA LEMBU VS KEPALA BABI…!!! KENAPA JADI PERTIKAIAN…????”

 1. zainal mohd jais Says:

  Demonstrasi adalah manifestasi atau cermin kepada tingkahlaku manusia yang paling tidak bertamadun. Di Malaysia benda ni dikembangkan oleh orang yang hampir tak lulus semasa di universiti tapi kemudian berjaya menjadi pemimpin dan membina pengikut taksub, yang sanggup telan apa saja yang dimuntahkannya.
  Malangnya pengikut taksub yang berjaya dicucuk hidung itu ialah Melayu, dan mereka sedang memusnahkan masa depan bangsanya sendiri. Masyaallah…

 2. ehsan Says:

  Salam. Just a little something from one of the residents of Section 23, Shah Alam. My request before you publish anything regarding whatever issue (now the focus is on Section 23), is that :-
  1) Kindly do not look only at the surface of the matter. It has more layers than what was being portrayed by the media or by people of interest.

  2) Study why the residents at Section 19 ‘demanded’ the removal of the said temple & why the impact on the said temple (socially, physically &mentally), the lack of action & the biaseness by those elected thereof has angered the residents of Section 23. We have lived in peace & harmony with other residents from other races & beliefs (spiritual or political) for the past 4 years before the said elected officials suddenly dumps ‘this matter’ into our so-called laps….this is not a political ploy nor just a religious issue…it is more than that.

  3) After doing 1) & 2) then put yourself in our shoes , how would you react if the same thing were to happen to you? Or would it be the case of ‘the pot calling the kettle black’…(if that is the right term)…

  4) Study the Quran & Hadiths properly and as a whole, not partially just to prove your point.

  5) Finally my deepest apologies for everything I’ve said, Maaf Zahir & Batin & Selamat Menunaikan Ibadah Puasa.

 3. ehsan Says:

  DENGAN MENYEBUT NAMA ALLAH YANG MAHA PEMURAH LAGI MAHA PENYAYANG.

  Surat ini ditujukan kepada Khalid Ibrahim, Khalid Samad, Rodziah Ismail, Pengerusi Persatuan Penduduk Seksyen 23, Hj. Zainuddin & Pengerusi Surau Seksyen 23, Azrul Hakim, Penduduk ISLAM Seksyen 23, Para pemimpin ISLAM dan umat ISLAM keseluruhannya.

  Saya merupakan seorang penduduk di Seksyen 23 dan telah hidup secara aman bersama jiran tetangga yang berbilang bangsa dan berlainan agama. Pelbagai aktiviti telah dianjurkan oleh Persatuan Penduduk untuk kebaikan penghuni tanpa mengira bangsa dan agama. Jiran-jiran saya terdiri dari kaum India. Ada yang beragama Kristian dan Hindu. Manakala kaum Cina pula ada yang beragama Kristian dan Buddha.. Saya terpanggil untuk memberikan sedikit cebisan pandangan saya berikutan kekecohan yang berlaku di kawasan perumahan kami sejak akhir-akhir ini. Semoga usaha saya ini mendapat keredhaan ALLAH S.W.T. INSYAALLAH.

  SURAH AL-MAIDAH : 90
  “Hai orang-orang yang beriman, sesungguhnya (meminum) khamar (arak), berjudi, (BERKORBAN UNTUK) BERHALA, mengundi nasib dengan panah adalah perbuatan keji termasuk perbuatan syaitan. Maka jauhilah perbuatan-perbuatan itu agar kamu mendapat keberuntungan.”

  Saya ucapkan tahniah kepada KHALID IBRAHIM kerana masih ingin meneruskan hasrat untuk memindahkan kuil dari Seksyen 19 ke Seksyen 23. Perlu diingat sejarah Khir Toyo dan UMNO/BN, SALAH SATU FAKTOR KEKALAHAN pada 2008 adalah berpunca dari ‘anugerah penyapu’ yang diberikan. TIDAK MUSTAHIL KEJATUHAN PAKATAN RAKYAT SELANGOR AKAN BERPUNCA DARI PROJEK KANDANG KHINZIR, ISU ARAK DAN PEMBINAAN ATAU PEMINDAHAN KUIL. INSYAALLAH.

  Saya juga mengucapkan terima kasih kepada KHALID SAMAD kerana menerangkan sejarah kuil di Seksyen 19 dengan begitu panjang lebar. Cuma tuan TERLUPA menjawab isu yang dibangkitkan oleh penduduk Seksyen 23 – MENGAPA PEMINDAHAN KUIL DARI SEKSYEN 19 DIPINDAHKAN KE SEKSYEN 23 YANG MANA MAJORITI PENDUDUK ADALAH YANG BERAGAMA ISLAM? Sedangkan pada bulan Mei 2009, pertanyaan penduduk mengenai isu kuil tersebut ditolak mentah-mentah dan penduduk dikatatakan mempercayai ‘khabar angin’. ADAKAH INI JAWAPAN DAN TINDAK TANDUK SEORANG PEMIMPIN ISLAM YANG DILANTIK? KINI, SUDAH TERANG LAGI BERSULUH!!!

  Sekiranya UMNO/BN GAGAL menangani isu kuil di seksyen 19 yang mana majoriti penduduk adalah beragama ISLAM, tuan sebagai salah seorang pemimpin yang dilantik hendaklah cuba menyelesaikannya permasalahan penduduk tersebut. Sekiranya SATU-SATUNYA JALAN PENYELESAIAN YANG DAPAT DICAPAI ADALAH SEKADAR MEMINDAHKAN KUIL DARI SEKSYEN 19 KE SEKSYEN 23 YANG JUGA MEMPUNYAI MAJORITI PENDUDUK YANG BERAGAMA ISLAM, itu bukanlah satu penyelesaian yang bijak kerana anda cuma ‘MENCAMPAKKAN’ MASALAH KUIL DI SEKSYEN 19 KE SEKSYEN 23!!!

  ADAKAH KERAJAAN PAKATAN RAKYAT PULA INGIN MENCIPTA REKOD UNTUK MEMINDAHKAN KUIL DARI SEKSYEN 19 KE SEKSYEN 23 DAN MENGULANGI IGAUAN DAN TRAUMA YANG DIHADAPI OLEH PENDUDUK ISLAM DI SEKSYEN 19 KEPADA PENDUDUK ISLAM DI SEKSYEN 23 DALAM TEMPOH TIDAK SAMPAI 2 TAHUN SEJAK MEMERINTAH SELANGOR???

  ADAKAH INI PERUBAHAN YANG DIINGINKAN OLEH PENDUDUK SHAH ALAM SEWAKTU MENGUNDI PADA 2008???

 4. ehsan Says:

  Di Malaysia, terdapat kepelbagaian agama, bangsa dan kaum, maka lahirlah pelbagai parti politik seperti UMNO, PAS, PKR, DAP dan lain-lain. Mereka semua ada yang hidup berjiran. Begitu juga di Seksyen 23. TETAPI KAMI TIDAK PERNAH MENJADIKAN PARTI POLITIK SEBAGAI ALASAN UNTUK BERMUSUH DAN KAMI DAPAT HIDUP BERJIRAN DENGAN AMAN. KEPADA AHLI-AHLI POLITIK, CUBA CELIKKAN MATA DAN BUKA MINDA MENGENAI ISU YANG SEBENARNYA! KAMI MEMBANTAH PEMINDAHAN KUIL DARI SEKSYEN 19 KE SEKSYEN 23 DI MANA MAJORITI PENDUDUK ADALAH BERAGAMA ISLAM!!!

  Kepada RODZIAH ISMAIL pula saya ucapkan jutaan terima kasih kerana ketidakprihatinan puan ke atas permasalahan yang melanda penduduk ISLAM di Seksyen 23. PERTANYAAN PENDUDUK DARI BULAN MEI 2009 MENGENAI ISU KUIL TERSEBUT HANYA DIJAWAB PADA BULAN OGOS 2009. ITUPUN JAWAPAN DIBERIKAN MELALUI MEDIA CETAK. MENGAPA WAKIL RAKYAT UNTUK PENDUDUK SEKSYEN 23 PERLU ADA PEJABAT DI SEKSYEN 23 SEKIRANYA TIDAK PERNAH BERJUMPA ATAUPUN INGIN BERKHIDMAT UNTUK PENDUDUK SEKSYEN 23???

  Kepada Pengerusi Penduduk, HAJI ZAINUDIN, saya berharap tuan agar dapat memimpin penduduk ISLAM Seksyen 23 bagi membela nasib kami dan anak-anak kami demi menegakkan agama ISLAM. INSYAALLAH.

  SURAH AT-TAUBAH : 123
  “Hai orang-orang yang beriman, perangilah orang-orang kafir yang di sekitar kamu itu, dan hendaklah mereka menemui kekerasan daripadamu, dan ketahuilah, BAHAWASANYA ALLAH BESERTA ORANG-ORANG YANG BERTAQWA.”

  Kepada Pengerusi Surau, AZRUL HAKIM, saya utarakan pertanyaan-pertanyaan tersebut. Adakah wajar seseorang mengherdik dan memaki seseorang yang lebih tua dari dirinya yang sebaya dengan ayahnya sendiri? Dalam ceramah agama pula adakah wajar diceritakan perihal seorang pendakwah bebas yang ‘berkawan rapat’ dengan seorang artis wanita sebelum isteri pendakwah bebas tersebut tampil ke media massa untuk menerangkan keadaan sebenar rumahtangga mereka? Adakah wajar juga sewaktu ceramah agama, dijadikan medan untuk menjelaskan mengenai lokasi kuil sedangkan orang yang menjelaskan perkara tersebut bukanlah ahli yang layak ataupun wakil rakyat yang dilantik untuk menerangkannya kepada penduduk? Adakah wajar juga sesi ceramah agama dijadikan medan untuk memburuk-burukkan orang-orang lain yang seagama ISLAM hanya kerana berlainan pendapat atau berlainan parti politik? WALLAHU’ALAM.

  AKHIR SEKALI, saya memohon maaf di atas kata-kata yang menyinggung perasaan tuan puan tetapi saya menjalankan tanggungjawab saya sebagai seorang ISLAM untuk mengingatkan di antara satu sama lain. SEGALA YANG BAIK DATANGLAH DARI ALLAH S.W.T DAN YANG BURUK DATANGNYA DARI SAYA SENDIRI.

  SURAH AL-FURQAN : 17
  ”Dan (ingatlah) suatu hari (ketika) ALLAH menghimpunkan mereka beserta apa yang mereka sembah selain ALLAH , lalu ALLAH berkata (kepada yang disembah); ‘ Apakah kamu yang menyesatkan hamba-hambaKU itu, atau mereka sendirikah yang sesat dari jalan (yang benar)?”

  AL-FATIHAH : 5-7
  “Hanya kepada engkaulah kami menyembah dan hanya kepada engkaulah kami mohon pertolongan”. TUNJUKILAH KAMI JALAN YANG LURUS, (iaitu) jalan orang-orang yang telah engkau anugerahkan nikmat kepada mereka; bukan (jalan) mereka yang dimurkai (Yahudi), dan bukan (pula jalan ) mereka yang sesat (Nasrani)”.

  SURAH AL-AN’AM : 162
  “SESUNGGUHNYA SOLATKU, IBADATKU, HIDUPKU DAN MATIKU HANYA UNTUK ALLAH, TUHAN SEMESTA ALAM.”

  AMIN YA RABBAL ALAMIN.

 5. Jonte@yahoo.com Says:

  umm… I am not

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: