YOGA SISTEMATIK : HARAM…!!!

yogaMajlis Fatwa Kebangsaan yang dianggotai oleh kalangan ulama’ tersohor telah memutuskan dan membuat keputusan tegas bahawa amalan amalan yoga secara sistematik bertentangan dengan syariat Islam dan difatwakan HARAM!!!.

Fatwa ini dilihat sangat penting untuk segera diwartakan memandangkan amalan Yoga secara sistematik ini membabitkan gerakan fizikal, bacaan mantera dan matlamat penyatuan diri dengan Tuhan yang jelas bertentangan dengan syariat Islam.

Sebagaimana yang dijangka, maka muncullah berbagai kenyataan kurang ajar dan dangkal dari kalangan NGO, samada NGO islam maupun bukan islam. Ada NGO islam yang lantang mempertikaikan fatwa tersebut dengan menyatakan bahawa setelah sekian lama kegiatan ini diamalkan, tiada lagi berita atau isu yang berbangkit mengenai umat islam yang murtad kerana mengamalkan yoga.

Berdasarkan perkara ini, rasanya elok kita tanyakan satu soalan mudah kepada NGO dangkal tersebut :
PERLU TUNGGU ADA YANG MURTAD DULU KE…BARU KITA SIBUK NAK HARAMKAN YOGA SISTEMATIK NI. KAN MENCEGAH LEBIH BAIK DARI MENGUBATI.

Bagi lain-lain NGO khususnya yang bukan islam, pengharaman ini tiada kaitan langsung dengan pihak lain yang bukan beragama islam. Fatwa yang diwartakan ini hanya berkuatkuasa kepada pengamal Yoga sistematik beragama Islam sahaja. Jadi pihak lain tidak perlu risau dan bimbang, mereka boleh terus mengamalkan Yoga tersebut.

Paling penting, NGO bukan Islam tidak perlu bersusah payah mengulas isu ini, kerana Islam punyai kaedahnya yang tersendiri dalam menjaga iman dan akidah umatnya.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: