TUN MAHATHIR PEMIMPIN AGUNG

 

Tun Mahathir...Lagenda Pemimpin Agung

Tun Mahathir...Lagenda Pemimpin Agung

Tun Dr. Mahathir ada hak untuk menegur karenah dan gelagat pemimpin UMNO yang sedang menawarkan diri untuk merebut berbagai jawatan yang sedang dipertandingkan. Beliau berhak, kerana Tun memimpin UMNO sebagai Presiden hampir 23 tahun. Tun sangat masak dan faham dengan sepak terajang UMNO.

 

Soal Tun bukan ahli UMNO bukan isunya. Tun keluar UMNO tetapi masih sensitive dengan setiap apa yang terdetik dalam UMNO. Ini menunjukkan bahawa Tun seorang yang sangat perihatin dengan parti bangsa Melayu ini. Keluar Tun dari UMNO bukan bermakna Tun melupakan terus UMNO. Ini sikap yang kita mahukan kepada setiap ahli UMNO, keluar UMNO bukan terus tinggalkan begitu sahaja, atau lebih haprak lagi, keluar UMNO lalu menyertai pembangkang dan mula menghentam UMNO, seolah-olah dialah insan paling mulia, sedangkan ketika dalam UMNO, karenah dan sikapnya sangat menjijikkan.

 

Ada juga yang bila keluar UMNO tidak menyertai pembangkang, tetapi buat-buat baik dengan mereka sambil menyalurkan maklumat dalaman UMNO dan kerajaan. Manusia seperti ini kalau mengikut kawan saya, “kalau jumpa ular dan manusia begini serentak, pukul dulu manusia ini, biarkan sahaja ular tu lari, kerana manusia ini lebih bahaya dari ular”.

 

Tun Mahathir sekadar mengkritik dan memberi pandangan. Beliau tidak mencatur sesiapa untuk kepimpinan Negara. Percayalah bahawa Dato’ Seri Najib dan Tan Sri Muhyiddin punyai aura kekuatan tersendiri untuk mengepalai Malaysia, namun adalah lebih baik, sesekali mereka meminta pandangan dan nasihat dari Tun, kerana Tun seorang Perdana Menteri paling berkaliber dalam sejarah Malaysia dan gaya fikirnya melampaui zaman serta dihormati oleh kawan dan lawan, dalam dan luar Negara. Tiada salahnya meminta pandangan Tun, bertanya pada yang layak bukan menjatuhkan maruah manusia, malah ia sangat dituntut, kerana itu juga merupakan satu proses menuntut dan meningkatkan ilmu.

 

Tun punyai pakej pemimpin agung. Megahnya Malaysia pada hari ini, tidak dinafikan hasil dari kerja-kerja seorang lulusan perubatan ini mampu diiktiraf sebagai  The Best Arcitect in the world, Tun Dr. Mahathir Mohamad. Kehebatannya menjadikan ia dimusuhi, namun Tun sangat tabah mengharungi kehidupannya selepas ‘bersara’ sebagai Perdana Menteri. Pastinya Tun tidak mahu, kecemerlangan yang telah dibenanya, diruntuhkan oleh pewarisnya, khususnya oleh bangsanya sendiri, kerana itu Tun selalu menegur dan mengingatkan anak-anak didiknya agar tidak keluar dari landasan yang telah disediakan. Teguran dan kritikan Tun bukan kerana beliau bencikan pemimpin yang ada, tetapi Tun sekadar ingin memastikan Negara dan bagsanya terus unggul dimata dunia. Tun ikhlas dalam setiap tingkah dan tindakannya. Tun sudah tidak mahu menangis lagi kerana sikap bangsanya yang disayangi.

 

Terima Kasih Tun Dr. Mahathir Mohamad.

Advertisements

One Response to “TUN MAHATHIR PEMIMPIN AGUNG”

  1. Pandikar_Mustar Says:

    Terima kasih Tun!!! Semoga Tun akan sentiasa dikurniakan dengan kesihatan yang baik dar Allah S.W.T. Jasa Tun akan sentiasa dikenang oleh rakyat yang tahu menghargai perjuangan Tun.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: