100 HARI PR SELANGOR HEBAT

Tempoh pentadbiran 100 hari kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor boleh dikategorikan sebagai hebat dan dipenuhi dengan berbagai tindakan-tindakan popular sehingga menjadi tumpuan media dan rakyat seluruh Negara. Maklumlah satu-satunya kerajaan PR di negeri maju. Antara pencapaian memberangsangkan kerajaan Pakatan Rakyat di Selangor adalah :

 

·        Meluluskan projek mega ternakan BABI bernilai RM100 Juta.

·       Menghapuskan peraturan menghadkan keluasan rumah ibadat bukan Islam dan menambahkan peruntukan sediada.

·        Mengharamkan Islam Hadhari.

·        Siasatan BPR terhadap pegawai kanan Pejabat MB

·        Penyaluran sumbangan kewangan Majlis Sambutan 100 hari Pakatan Rakyat ke akaun PKR ( naya Dato’ Hasan Ali kena kincing PKR).

 

Saya agak bersetuju dengan kenyataan Ketua Pembangkang DUN Selangor, Dato’ Seri Dr. Khir Toyo yang mempertikaikan kerajaan PR ini yang lebih sibuk menyelongkar dan mencari kesilapan kerajaan lalu daripada merangka perancangan jangka panjang untuk rakyat Selangor. Kerakusan mencari kesilapan orang lain itu, akhirnya menyerlahkan berbagai kelemahan dan kesilapan sendiri tanpa perlu didedahkan oleh orang lain.

 

Seperkara lagi, saya ingin mengucapkan syabas dan tahniah atas keberanian Pemuda PAS Selangor pimpinan Sdr. Sallehen Muhyi yang mengkritik kepimpinan  kerajaan PR ini, samada mengenai isu Konsert maupun isu penyaluran sumbangan sambutan 100 hari. Tindakan cepat Pemuda PAS yang mampu mengesan dan menentang penyelewengan ini, saya yakin ia mampu menghalang penyelewengan yang lebih besar berlaku pada masa akan datang, atau yang lebih jelas, mungkin mereka sudah mula merasa PAS hanya sebagai sleeping partner sahaja dalam kerajaan PR Selangor pada hari ini, selain mampu mengembalikan maruah Pengerusi Sambutan majlis tersebut dari terus diperbodohkan dan dijadikan boneka PKR dan DAP. Syabas Pemuda PAS, Takbirrrrrrrrrr.

 

Tahniah juga kepada, Sdr. Mohd Yahya Mat Sahri, Setiausaha PKR Selangor yang juga sekarang mantan Pegawai Tugas-Tugas Khas MB Selangor yang disiasat BPR dengan mengambil tindakan meletak jawatan gara-gara kecewa dengan tindakan MB yang menggantung tugas beliau hanya melalui SMS sahaja, atas alasan agar beliau tidak terkejut apabila menerima surat resmi. Sangat menghairankan, sebagai bekas seorang CEO sebuah agensi tersohor, begitu mudah mengambil tindakan sedemikian. Sekadar mengingatkan Tan Sri Khalid Ibrahim, ini bukan syarikat…tapi ini politik, situasinya berbeza. Kalau kurang faham, kan lebih baik bertanya pada yang tahu. Syabas Sdr. Mohd. Yahya yang Berjaya menghimpunkan penyokongnya di rumah MB. Reformasiiiiii.

 

Apapun, menjadi harapan rakyat Selangor, agar air percuma yang dijanjikan bermula Jun ini dapat diteruskan berpanjangan, sekurang-kurangnya kerajaan PR ada modal untuk dijaja sepanjang tempoh memerintah, dengan menunaikan satu manifesto dan melupakan banyak lagi manifesto yang lain. Agaknya Tan Sri Khalid Ibrahim dah mula rasa, tempoh 100 hari ini, seksanya macam dah memerintah 100 tahun.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: