Archive for June 19th, 2008

KAPAR LEMBAB…LAMBAT

June 19, 2008

Terkedu gak saya bila seorang kawan menelefon dengan penuh emosi dan mengatakan…”apa ko nak sibuk-sibuk sangat ni dengan blog bicarakapar, ahli-ahli UMNO di Kapar ni tau ke nak berblog”. Isshhh…jangan cakap macam tu, kata saya, mungkin blog ni satu benda baru di Kapar, yang penting kita mula beri pendedahan.

 

Menurutnya lagi, sebahagian ahli-ahli UMNO di Kapar ni lebih sibuk dengan pemilihan bahagian, katanya “ sibuk sangat buat team sana, team sini, jumpa Ketua Cawanganlah, diorang tak tau ke kapal UMNO ni dah nak karam, tak ikut perkembangan langsung”, rungut kawan saya itu.

 

Kadang-kadang bila difikir, betul gak. Pemilihan UMNO Bahagian ni jadikan sebahagian ahli lupa daratan. Masing-masing sibuk menawarkan diri, tanpa membuat servey, ada sokongan atau tidak. Setakat bersandar pada kehebatan yang diiktiraf sendiri, bagi saya baik lupakan saja hasrat tersebut. Kalau setakat menawarkan diri untuk test market, kut-kut ada sokongan, pemimpin tu jenis yang tiada wawasan langsung, baik undur awal-awal, supaya tak menyusahkan UMNO nanti. Bagi saya yang penting bukan individu, tapi UMNO itu sendiri.

 

Sejak kebelakangan ini, semakin terasa hangatnya, sudah mula ada propaganda melabel orang itu penyokong calon ini dan sebagainya. Sudah ada calon-calon yang mula gabra. Bagi saya apa nak takut sangat, kalau kita rasa perkhidmatan kita selama ini ikhlas untuk membantu UMNO dan orang Melayu, insyaallah, jasa kita akan dikenang orang. Tapi kalau setakat cakapnya saja berdegar-degar, tapi habuk pun tarak…faham-faham ajalah. Sementara bagi yang dah lama sangat tu, cukupla…beri peluang pada yang lain, yang lebih agresif, muda dan banyak idea. Jawatan dalam UMNO ni bukan untuk seumur hidup. Janganlah sampai nak kena pancung baru nak turun. Kan lebih baik berundur dengan cara terhormat. Berundur bukan kerana kalah, tetapi kerana sayangkan UMNO dan bangsa Melayu. Barulah kita boleh maju di masa hadapan. Wassalam dan renungkan.

Advertisements