UMNO PERLU KEPIMPINAN MUDA

Salam Perjuangan…,

 

Bermula Julai hingga Disember 2008, UMNO bakal digegar dengan suara-suara reformasi yang inginkan perubahan dalam kepimpinan, sama ada di peringkat Cawangan, Bahagian mahu pun Majlis Tertinggi (MT). Perubahan ini dituntut bagi memastikan UMNO terus segar, remaja, agresif dan proaktif dalam memperjuangkan nasib dan kepentingan Melayu secara total, lebih-lebih lagi sejak kebelakangan ini banyak berbangkit isu-isu yang seolah-olah meminggirkan kepentingan dan hak istimewa orang Melayu.

 

Saya ada menerima pandangan dari beberapa rakan dalam UMNO yang menyebutkan bahawa UMNO hari ini sudah semakin jauh menyimpang dari asas perjuangannya yang sebenar. UMNO sudah semakin lemah dalam memperjuangkan kepentingan dan hak Melayu khususnya dan rakyat Malaysia amnya. UMNO sudah tidak dilihat prihatin dengan kepayahan yang sedang dihadapi oleh rakyat negara ini, menjadikan rakyat terbeban dan hidup tertekan, khususnya dengan kenaikan kos sara hidup yang semakin meningkat dengan kadar pendapatan bulanan yang rendah. Isu ini masih belum mendapat pembelaan sepenuhnya oleh UMNO, hingga ada yang berkata, “ apa parti keramat ini buat untuk membela kami, adakah keramat UMNO sudah hilang, hingga langsung tidak berkemampuan untuk berbuat apa-apa”.

 

Lebih sinis lagi, bila ada suara-suara dalam UMNO sendiri yang memperkatakan bahawa UMNO hari ini lebih bersikap YES BOS!, hanya mengangguk dan mengiakan segala keputusan kerajaan tanpa sebarang protes dan bantahan membina. Hari ini ramai yang berpendapat, bahawa seolah-olah keputusan kerajaan itu juga merupakan keputusan UMNO, sedangkan sewajarnya persepsi ini mesti dikeluarkan dari kepompong pemikiran rakyat. Kerajaan hari ini bukan milik UMNO, tetapi milik Barisan Nasional dan Barisan Nasional itu bukan UMNO. BARISAN NASIONAL merupakan sebuah gagasan yang menggabungkan lebih 14 buah parti komponen yang terdapat di negara ini, dan diketuai oleh UMNO. Tanggapan Barisan Nasional itu UMNO dan UMNO itu Barisan Nasional adalah fahaman dangkal dan tidak rasional. Atas alasan itulah, ada yang berpendapat bahawa tidak menjadi salahnya kalau UMNO turut serta menjadi pengkritik dan pembela kepada rakyat, jika ada keputusan-keputusan yang dibuat oleh pihak kerajaan, tidak memihak dan membebankan rakyat.

 

Bagi merealisasikan hasrat tersebut, maka wajarlah UMNO hari ini perlukan lebih ramai kepimpinan muda yang lebih berani, agresif, berpendidikan dan mempunyai semangat juang yang kental, kerana cabaran di hadapan UMNO hari ini amat getir dan memerlukan tenaga super yang rela berkorban demi kepentingan Agama, Bangsa dan Negara. Wassalam.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: