KEMPEN BERHEMAH

Pemilihan peringkat UMNO Bahagian yang dijadualkan pada Oktober akan datang bakal menyaksikan calon-calon dibenarkan berkempen. Peraturan ini merupakan antara kandungan Tata Etika Baru Ahli UMNO yang dijelaskan oleh Naib Presiden UMNO, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Calon dibenarkan berkempen dengan syarat ia diuruskan oleh Majlis Tertinggi (MT) atau Badan Perhubungan UMNO Negeri, dan setiap kempen juga perlu dijalankan secara tertib dan tidak melampaui batas.

Saya berpendapat, kelonggaran ini satu langkah proaktif yang diambil oleh UMNO dalam usaha untuk memastikan setiap calon yang bakal menggalas amanah dan tanggungjawab sebagai pemimpin di peringkat Bahagian dan Majlis Tertinggi mempunyai karisma dan kredibiliti ke arah menarik semula sokongan rakyat, khususnya orang Melayu kembali bersama perjuangan UMNO.

Sehubungan itu, dalam konteks ini, pemimpin yang berwibawa amatlah perlu untuk merancang dan melaksanakan segala agenda UMNO agar parti ini akan terus digeruni dan disegani kawan dan lawan. Pastinya dengan peraturan baru ini juga, kita akan mampu menampilkan barisan kepimpinan yang lebih yakin dan berani untuk berhadapan dengan khalayak, dan rasanya dalam senario politik hari ini, pemimpin yang sekadar menjadi ‘Yes man’ atau ‘Ok Boss’ atau sekadar hadir mesyuarat bagi mencukupkan korum sahaja sudah tidak diperlukan lagi. Apa yang penting, pemimpin mesti berani menyuara dan memperjuangkan sesuatu demi kepentingan dan keperluan rakyat, bukan sekadar pemimpin yang sentiasa mengiakan apa sahaja kerana mereka berkepentingan.

Ayuh, kita segarkan kembali budaya demokrasi dalam UMNO dan kita kembali meremajakan UMNO. Cabaran di hadapan kita sangat getir, hanya yang berani dan tabah sahaja mampu mengharungi cabaran tersebut. Paling penting elakkan emosi dalam berpolitik, tetapi banyakkan pertimbangan dan toleransi kerana kita akan dilihat lebih matang. Salam Perjuangan.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s


%d bloggers like this: